MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE PDF

September 28, 2019 posted by

MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE Strip: RO MARCENARO [MARKS & ENGELS] on *FREE* shipping on qualifying offers. MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE [Karl Marks Fridrih Engels] on Amazon. com. *FREE* shipping on qualifying offers. Manifest Komunističke Partije. 5 likes. Book. Manifest Komunističke Partije. Book. 5 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get .

Author: Kelkree Shaktimi
Country: Jordan
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 20 February 2016
Pages: 220
PDF File Size: 4.16 Mb
ePub File Size: 1.37 Mb
ISBN: 798-3-12356-869-3
Downloads: 58996
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dair

This licensing tag was added to this file as part of the GFDL licensing update. Svaka partija koja pripada III Internacionali duzna je razotkrivati ne samo otvoren socijal-patriotizam vec i neiskrenost i licemernost socijal-pacifizma; radnicima se mora pred oci iznositi da bez revolucionarnog obaranja kapitalizma nikakvi internacionalni izborni sudovi, nikakvi sporazumi o ogranicenju naoruzanja, nikakve “demokratske” obnove Saveza Naroda nisu u stanju spreciti nove imperijalisticke ratove.

Za slobodnu Internacionalu Kad je odlukom II Kongresa Komunisticke Internacionale njena opsta politika formulisana kao politika oruzane pobune protiv kapitalizma, duznost je svih socijalista od casti i imena da se prema njoj jasno i opredele.

Ne moguci licno saradjivati na manifestu, izrazili su svoje nacelno slaganje sa njim ovi drugovi i drugarice iz Sarajeva i Zagreba: Svaka pojedina partija mora biti strogo centralisticki uredjena. Ali zato ova Internacionala mora biti ne organ svetskog proletarijata nego organ sovjetske vlade u Moskvi.

The Communist Manifesto – Wikidata

Djuric, Dragisa Lapcevic, Dragoljub P. Usled toga smatra II kongres Komunisticke Internacionale za nuzno da postavi sasvim tacne uslove za prijem novih partija a da se one partije koje su primljene u Komunisticku Internacionalu upozore na duznosti koje na njima leze.

Komunisticke celije moraju biti potcinjene partijskoj celini. Partije koje rade u svakoj zemlji njene su sekcije”. One partije koje sada zele stupiti u Komunisticku Internacionalu, a svoju dosadanju taktiku nisu radikalno promenile, moraju pre svoga pristupa u III Internacionalu pobrinuti se da najmanje dve trecine mesta glavnog odbora i svih vaznijih centralnih institucija zauzmu drugovi, koji su se pre II Kongresa Komunisticke Internacionale nedvoznacno javno izjasnili za pristup partije u III Internacionalu.

  101 HADITH QUDSI URDU PDF

Slika III Internacionale bice potpuna tek kad se ovi uslovi clanstva dopune sa izvesnim odredbama iz Statuta.

Communist Manifesto Marxists Internet Archive. If the file has been modified from its original state, some details such as the timestamp may not fully reflect those of the original file.

COMMUNIST MANIFESTO

Be the first to review this item Would you like to tell us about a lower price? Nemoguce je sa jednoga maanifest van zemlje upravljati politikom partije te zemlje. U statutu se veli: Amazon Music Stream millions of songs.

Internacionala ne moze naredjivati. Partija doticne zemlje salje u Izvrsni Odbor pet clanova sa odlucujucim glasom. U poslednje cetiri hiljade godina ljudske istorije bilo je i mnogo mabifest i mnogo nezadovoljstva, daleko vece bede i dubljeg nezadovoljstva nego sto je beda i nezadovoljstvo proletarijata u kapitalizmu.

Politicka orijentacija III Internacionale pociva na uverenju da je klasna borba proletarijata u Evropi i Americi uzela formu gradjanskog rata, da je to poslednja zavrsna borba u kojoj oruzje ima da odluci izmedju vladavine kapitalizma i diktature proletarijata.

Ziveci u inostranstvu oni su vodili medjusobnu ostru duhovnu borbu, kad uz sadejstvo mase nisu mogli voditi klasnu borbu. Partijom ce vladati dakle nekakva grupa iz podruma i uticaj partijskih clanova na rad partije bice ravan nuli.

Stvarna vlast u Internacionali jeste Izvrsni Odbor, izabran na Kongresu. Sila prilika nagoni da komunisticke partije iz ostalih delova sveta mogu poslati na svetske kongrese vrlo malo ili ni malo delegata. Nijedna partija prakticno nema mogucnosti da se otrese terora vodja i da menja svoj nacin rada.

Get to Know Us. I pri istom ekonomskom razvicu negde su se stare feudalne klase vise odrzale, negde manje. To isto vazi narocito za delegate vanrednih partijskih kongresa. Birani mogu biti samo “pouzdani” komunisti.

Kapital (Marx)

I sad kao i uvek mi cemo iskreno pomoci jedan revolucionarni savez sviju nereformistickih socijalistickih partija. Danas, bez neposrednog dodira na uspesne komunisticke rezime u susednim zemljama srednje Evrope pokusaji oruzanog ustanka na Balkanu bili bi pravi zlocin prema radnickoj klasi ovih zemalja i prema balkanskim narodima.

  LEWIS SPERRY CHAFER TEOLOGIA SISTEMATICA PDF

Odricanje ovoga rada ili njegovo predavanje u nepouzdane polureformisticke ruke ravno je izdajstvu proleterske revolucije. Pitanje imena nije samo formalno, vec u velikoj meri politicko pitanje najvece vaznosti.

I u momentu kad mi grcamo da se odrzimo pred najgrubljom reakcijom, dolaze neuracunljiva obecanja, dolaze besmislene fraze: Uspostavljena je najpunija diktatura vodja, u svakoj zemlji diktatura vodja nad clanovima partije, a u Internacionali diktatura moskovskog Izvrsnog Odbora nad pojedinim partijama.

File: – Wikimedia Commons

Amazon Restaurants Food delivery from local restaurants. Naravno da pri tom moraju Komunisticka Internacionala i njen Izvrsni Komitet u celoj svojoj delatnosti voditi racuna o razlicnim odnosima pod kojima se bore pojedine partije i imaju da rade, i da zakljucke od opste vaznosti donose samo o takvim pitanjima o kojima su takvi zakljucci moguci.

Ali je jedna suva besmislica hteti revolucionarna preduzeca u zaostalim zemljama dok proleterska vlast u zemljama velikog kapitalizma nije ucvrscena.

Usled slabog razvica kapitalizma proletarijat je kao klasa slab, te je i po svome broju, i po ekonomskom znacaju i po organizatorskim sposobnostima van mogucnosti da jos danas diktatorski zavlada i organizuje novu politicku vlast i novu privredu. Amazon Drive Cloud storage from Amazon. Kad je odlukom II Kongresa Komunisticke Internacionale njena opsta politika formulisana kao politika oruzane pobune protiv kapitalizma, duznost je svih socijalista od casti i imena da se prema njoj jasno i opredele.

Would you like to tell us about a lower price? Mi borbu za oslobodjenje proletarijata i za komunizam svatamo onako kako smo to naucili od Marksa i ostalih velikih tvoraca naucnog socijalizma.