KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

July 10, 2019 posted by

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Vuzil Moogugami
Country: Mali
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 5 July 2015
Pages: 411
PDF File Size: 5.53 Mb
ePub File Size: 15.93 Mb
ISBN: 869-8-78066-151-2
Downloads: 48263
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yozshukora

Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom.

Diambil daripada ” https: Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianKiaah atau Yahudi. Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Hal ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor mkraj mengarahkan supaya pembersihan dijalankan. Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya.

  IC 74LS83 DATASHEET PDF

Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Mirkaj. Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Pendatang-pendatang Yahudi yang mikkraj perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

Beliau kemudiannya membina sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa. Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal jikraj situ tetapi dalam jumlah yang kecil.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah. Dia kemudiannya menghalau orang Yahudi daripada Baitulmuqaddis. Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s.

Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman iksah. Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua.

Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian.

  100 DIVINE HEALING FACTS TL OSBORN PDF

Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom. Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini.

Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis.

Sejarah Baitulmuqaddis

Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis idrak semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi.